În perioada 28 Iunie-2 Iulie am fost în Birmingham (UK) la EuroPython - conferința utilizatorilor de Python. Au fost peste 430 de participanti din toată lumea și o mulțime de prezentări. Am avut ocazia să văd o serie de prezentări cu privire la componente open-source scrise în Python dar și prezentări ale unor produse de success. Nu a fost chiar o mare plăcere să descopăr că sunt singurul român participant - ce-i drept Python nu prea este folosit în România, Ruby având mult mai mulți adepți - chiar dacă mult mai puțin decât în alte țări. Pentru a vă face o impresie puteți verifica cele două liste de discuții Python Romania și Ruby Romania.
O prezentare foarte interesantă a fost făcuă de cei de la The Guardian care au lansat un sit de web în care lumea poate vizualiza toate cheltuieliile făcute de parlamentarii englezi. Situl lor funcționează similar cu un wiki unde vizitatorii poate adnota documentele și a le marca cu diferite etichete. Pentru a înțelege mai bine imaginați-vă un fel de Wikipedia al cărui scop este investigarea de către internauți a 400,000 de pagini de documente ce reprezintă copii scanate ale documentelor cu cheltuielile parlamentarilor. Aș vrea să văd așa ceva și la noi în țară.
Au mai fost și multe alte prezentări mai mult sau mai puțin interesante - oricum au fost momente în care a trebuit să iau decizii grele întrucât erau până la 6 prezentări în paralel iar 2-3 din ele chiar ma interesau. Din fericire o parte din ele au fost și înregistrare și vor fi publicate în curând.
Printre personalități pe care am avut ocazia să le întâlnesc aș putea enumera:
- Bruce Eckel - care după ce a scris Thinking in C++ și Thinking in Java recunoaște că în realitate folosește Python - [https://www.goodreads.com/book/show/17310143-thinking-in-python].
- Sir Tony Hoare (Microsoft Reasearch) - pentru cei care nu stiu el este cel ce descoperit algoritmul QuickSort - noroc că pe vreamea aceea nu lucra la Microsoft pentru că am fi avut un patent și pe Quick Sort. Acesta ne-a făcut o prelegere de 45 minute privind diferențele dintre un om de știință și un inginer, o prelegere ce mi-a adus aminte de cursurile de la facultate.
Referitor la orașul gazdă, Birmingha aș putea spune că deși auzisem că este un oraș industrial urât și neinteresant vă pot spune că nu este chiar așa - mie chiar mi-a plăcut și puteți vedea câteva poze [aici]. Am și câteva hinturi pentru voi:
- De făcut o vizită cu barca pe canale - durează puțin peste o oră și merită. Locul de unde se pleacă este extraordinar de frumoș și vă recomand să-l vizitați și seara când este minutat - din păcate nu am poze făcute seara intrucât nu am avut un aparat foto foarte performant.
- Posibilitățile de shopping sunt de vis - ca să vă faceți o impresie: poți străbate aproximativ în linie dreaptă distanța dintre Universitate și Piața Romană în mall-uri, toate fiind legate între ele.
- În apropiere, aproximativ o oră cu mașina, există și castelul Warwick care arată interesan - cel puțin pe afară întrucât n-am apucat să-l mai vizitez întrucât am ajuns prea târziu. Țin să menționez că este foarte comercial și că intrarea costă destul de mult (15-25 lire) - probabil că pe situl lor găsiți mai multe detalii.
- În drum spre Londra vă recomand să treceți pe la Bletchley Park cunoscut și sub denumirea de Station X - locul unde în timpul celui de al II-lea război mondial se spărgeau codurile naziste și unde a fost spartă și mașina Enigma. Intrarea costă doar 10 lire și merită toți banii - eu am avut ca ghid o bătrânică care chiar lucrase acolo în timpul războiului. Practic toată zona este menținută de voluntari și nu prezintă acel kitch comercial peste care dai în multe zone de atracție turistică.
Probabil că voi revenii cu detalii dar mi-am propus să scriu acum până nu uit care au fost impresiile.